Boeren-Leidse: De champagne onder de kazen
Klaas en Sandra (boerderij Weidegeluk in Oud Ade) maken als zesde generatie van de familie Heemskerk Boeren-Leidse. “We zijn een van de weinige, want deze kaas heeft – net als champagne – een ‘beschermde oorsprongsbenaming’. Om de kaas te mogen maken, moet je boerderij in de buurt van Leiden gevestigd zijn en moet je lid zijn van de Vereniging van Boeren-Leidse Kaasmakers. Boeren die stoppen met de productie van deze kaas, moeten hun indrukmerken met de bekende Leidse sleutels inleveren. En voor de boeren die wegvallen, komen eigenlijk geen nieuwe meer terug en dat maakt dit product voor ons alleen maar interessanter; het wordt steeds schaarser en het met kleine aantal boeren kunnen we de kwaliteit beter garanderen. Wij maken de Boeren-Leidse zeven dagen per week op de traditionele manier. We romen handmatig af, waarna we de overgebleven karnemelk weer kunnen gebruiken om de volgende dag weer boerenkaas te maken.
Boer & Zuivel jan-2021